MOJE ULUBIONE CIASTO
reż. Maryam Moghaddam, Behtash Sanaeeha / Iran, Francja, Szwecja, Niemcy 2024 / 98 min.
Po śmierci męża i wyjeździe córki do Europy siedemdziesięcioletnia mieszkanka Teheranu Mahin (w tej roli znakomita Lily Farhadpour) czuje się osamotniona. Kobieta marzy o tym, by jesień swojego życia spędzić mając u boku kogoś, z kim mogłaby dzielić radości i troski dnia codziennego.
Podczas jednego ze spotkań przyjaciółki przekonują ją, by chociaż spróbowała dać sobie jeszcze jedną szansę na miłość. Plan Mahin jest prosty – przełamanie codziennej rutyny i ożywienie życia uczuciowego, o którym wydaje się, że dawno już zapomniała. Dowiedziawszy się, że starszy taksówkarz o imieniu Faramarz (Esmail Mehrabi) również jest samotny, Mahin postanawia zaprosić go do swojego domu i spędzić z nim wspaniały wieczór. Historia jest także pretekstem, by pokazać, jak mieszkańcy Iranu próbują radzić sobie z opresyjnym, konserwatywnym reżimem.
Film znanego z głośnej Ballady o białej krowie (2020) reżyserskiego duetu Maryam Moghaddam i Behtasha Sanaeehy to ujmująca opowieść o tym, że na miłość nigdy nie jest za późno, a o własne szczęście warto walczyć na przekór wszystkiemu. Nawet gdy na drodze staje polityka, która na każdym kroku zdaje się utrudniać życie bohaterom.
[KUP BILET]
Bulion i inne namiętności
reż. Tran Anh Hung / Francja 2023/ 135 min.
Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung (Rykszarz, Zapach zielonej papai) udowadnia, że zdecydowanie tak! Bulion i inne namiętności (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną Bulionu i innych namiętności odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów Uczty Babette nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!